Ideje za opremljeno stanovanje v Celovških dvorih

V začetku prejšnjega leta smo pripravili natečaj na temo notranjega opremljanja trisobnega dupleks stanovanja s teraso v 7. nadstropju pete lamele v Celovških dvorih. K sodelovanju smo povabili študente in študentke predmeta Oprema prostora na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije UL za likovno umetnost in oblikovanje. Predstavljamo vam zmagovalno rešitev in še nekaj drugih zamisli, ki smo jih prejeli, ter upamo, da boste v njih dobili navdih za opremljanje svojega stanovanja.

Zmagovalna ideja
Na natečaju je zmagala rešitev študentke Tamare Lašič Jurkovič, ki je ocenjevalce prepričala v vseh kriterijih ocenjevanja (funkcionalnost, izvirnost, likovnost) in prejela vse razpoložljive točke.  Strokovna komisija je v utemeljitvi med drugim zapisala:  »Projekt do potankosti izkoristi potenciale stanovanja in ga smelo vsebinsko nadgradi.«
Stanovanje po njeni zamisli je namenjeno paru z višjo kupno močjo.

Bivalni prostor s kuhinjo
Bivalni del s kuhinjo je mogoče prilagoditi tako, da sprejme večje število gostov ali tako, da omogoča kar se da udobno gledanje televizije. Običajno sedišče je na izviren način spremenjeno v priložnostno ležišče.

Spalnica
Spalni prostor je s pomočjo uporabe odtenkov zgolj ene barve in ogledal optično povečan.

Otroška soba (kabinet)
Otroška soba je preurejena v delovni prostor. Kot v drugih prostorih, je tudi tu v vlogi glavnega ''igralca'' parket, ki prostoru daje toplino in se lepo dopolnjuje s temnim odtenkom stene.  Urejenost, ki je ključnega pomena za delovni prostor, omogočajo kar tri stenske police. Razporeditev elementov nudi tudi dober vir naravne svetlobe.

Zimski vrt
Zimski vrt je namenjen sproščanju in užitku, opremljen je z masažno kadjo. Tudi tukaj uporaba ogledal in osvetlitve doseže učinek optičnega povečanja prostora.

Zmagovalna rešitev odlično upošteva obstoječe danosti stanovanja in jih hkrati nadgradi z izvirnimi rešitvami. Z rabo barv, ogledal, luči in načinom razporeditve elementov prostori postanejo večji in obljubljajo nešteto scenarijev.

Možnosti pa je še veliko več

Obleka naredi človeka, notranja oprema pa stanovanje. Raznolike ideje nadarjenih mladih 0blikovalcev, ki smo jih prejeli, lepo ilustrirajo, kako isto stanovanje v drugačni preobleki pričara povsem drugo atmosfero.

  • Drugouvrščena Julija Karas je komisijo navdušila z zanimivo razporeditvijo prostorov; jedilni kot je v ospredju bivalnega prostora, slednji pa se prav zato seli tudi v zgornje nadstropje.

  • Tretjeuvrščeni Nejc Vreček se je v svoji zamisli poigraval z različnimi scenariji posameznih sob, med drugim tudi v spalnici, ki jo je razdelil na dva dela. Na ta način se eden od partnerjev lahko preoblači, ne da bi motil drugega, ko ta še spi.

 

  • Vesna Golob je stanovanje opremila z mislijo na mlado tričlansko družino. S pastelnimi barvami in detajli lesa mu je vdihnila toplino in občutek domačnosti.