Šiška kot kulturno ustvarjalna cona

Četrtna skupnost Šiška, ki obsega severozahodni del Ljubljane, se v zadnjih letih razvija tako prostorsko, kot tudi gospodarsko in kulturno. To ni le območje velikih stanovanjskih naselij, ampak je tudi zelena oaza glavnega mesta, saj jo na eni strani obdaja Rožnik s parkom Tivoli, Mostecom in Koseškim bajerjem, na drugi Šentviški hrib, nad njenim severovzhodnim delom pa se vzpenja priljubljena izletniška točka, Šmarna gora.

Poleg rekreativnih površin pa je poskrbljeno tudi za rekreacijo duha, saj v Šiški deluje kar nekaj organizacij, ki s svojimi dejavnostmi na področju kulture in umetnosti bogatijo tako lokalno kot tudi širšo okolico. Predstavljamo vam tri največje:

Kino Šiška je osrednje slovensko prizorišče za sodobno koncertno, uprizoritveno in vizualno kulturo. Letno prirejajo več kot 300 dogodkov z domačimi in tujimi umetniki z vsega sveta, ki navdušujejo več kot 100.000 obiskovalcev. Stavba Kina Šiška, ki jo je zasnoval Božidar Gvardjančič, je prvovrsten objekt modernistične arhitekture, ki je dolgo gostil enega večjih ljubljanskih kinematografov, nato pa plesne in gledališke ustvarjalne delavnice. Od leta 2009 pa se v njem odvijajo koncerti, razstave, delavnice, festivali, kongresi in gledališke uprizoritve. Letos je poleg dvoran Katedrala in Komuna pridobil še zunanji prostor na trgu pred stavbo, navdušuje pa tudi kavarna, kjer lahko v dobri družbi preživite prijetne dneve in večere.

Vodnikova domačija se predstavlja kot hiša pisanja, branja in pripovedovanja, kar tudi uresničuje s številnimi prireditvami za ljubitelje dobrih zgodb in knjig vseh starosti. V prostorih rojstne hiše pesnika, publicista, slovničarja in duhovnika Valentina Vodnika zavod Divja misel prireja pogovore o literaturi, razstave ilustracij, pripovedniške in glasbene dogodke, knjižne sejme za najmlajše in srečanja z avtorji. Na ogled sta stalni zbirki posvečeni slovenski pisani besedi ter Vodnikovemu življenju in delu, tu pa je tudi domača postojanka Knjižnice pod krošnjami, kjer se lahko udobno usedete in prebirate raznovrstne knjige s poudarkom na otroški in mladinski literaturi.

Knjižnica Šiška se nahaja v novih prostorih na Trgu komandanta Staneta, ki leži v neposredni bližini soseske Celovški dvori. Obiskovalcem so poleg bogate zakladnice knjig na voljo tudi časopisna čitalnica, študijska čitalnica in računalniška mesta, razporejena po dveh nadstropjih. Posebnost knjižnice sta edinstveni specializirani zbirki kinološkega in konjeniškega gradiva. Za otroke pripravljajo številne ustvarjalne delavnice, ure pravljic in branje s pasjimi prijatelji Beremo s tačkami, odrasli bralci pa se družijo na literarnih večerih, strokovnih in potopisnih predavanjih ter bralnih uricah.